Fortalesa ibèrica dels Vilars

Veure dins Arbeca

Els Vilars fou una fortaleza inexpugnable des del s. VIII al s. IV a.C, habitada durant 400 anys. És única al món iber català. Les seves característiques defensives la feien inexpugnable, i el seu valor històric i arqueològic la feren mereixedora de la declaració de Bé Cultural d’Interès Nacional l'any 1998.

Escaladei

Tot l'any Escaladei

El seu origen es remunta a l'any 1194,  quan el rei Alfons II el Cast va donar les terres en les quals més tard es va aixecar la cartoixa. El s. XVIII tenia tres claustres i fins a 30 cel·les. Va ser un centre d'interès religiós i comptava amb una important escola pictòrica encapçalada per Joaquín Juncosa. El nom actual de la comarca, Priorat, procedeix de l'existència d'aquesta cartoixa. L’any 1835 amb la llei de la desamortització la comunitat  va abandonar el monestir. En l'actualitat, la visita permet contemplar el portal barroc de la Mare de Déu, l'església i una cel·la reconstruïda que compta amb el mobiliari i els utensilis propis de la vida monástica cartoixana. Està situada al peu de la Serra de Montsant, lloc de gran bellesa paisatgística.

Siurana

Tot l'any Siurana

Encinglada en un lloc inexpugnable sobre el riu van caldre els cavallers de quatre comtes per sotmetre-la. El seu castell defensava una frontera infranquejable que s’estenia del coll de Balaguer a Tamarit de Gaià. Conquerida el 1153, després de caure Lleida i Tortosa, va ser l’últim reducte de la reconquesta a Catalunya. Si guaiteu el precipici que l’envolta, endevinareu per què no va ser conquerida durant tres segles i per què el final va ser tan tràgic.