The fortress was built on the plain, despising the hills for easier defense, over the ravine of Aixaragall, controlling the water and the alluvial lands. From the very beginning, the fortress was conceived in its basic urban and defensive features. A five-meter-wide wall, a dozen towers, a barrier of nailed stones (chevaux-de-frize) and a moat made it virtually impregnable.

To the east was an access to a quadrangular gate-tower, with a narrow paved corridor and a single-leafed door, while to the west was a postern one. The fortress protected its inhabitants, probably between 175 and 200, it was an expression of power before the communities of the surrounding territory and, quite possibly, the residence of a chief or prince.

The interior planning was organized radially around a square presided over by a large cistern. The houses leaned against the wall and opened their doors to a cobbled street parallel to it, from which radial roads lead to the square and the access doors to the enclosure. During the following centuries, the western postern was annulled, a gate protected by towers to the north was opened and a new road network was set up. The houses were increasingly complex and spacious.

The enclosure was not destroyed, but simply evicted. One thing seems certain: the interior space was very small, the wall, the moat and the defenses, which had been the raison d'être of the settlement, centuries later became an obstacle to its growth.

Since 1985, with the sponsorship of the Archeology Service of Catalonia, the Diputació de Lleida and the Ajuntament d’Arbeca, the University of Lleida has been excavating this exceptional archaeological site. In 1998 it was declared a Cultural Asset of National Interest, the category of Archaeological Zone, by the Generalitat de Catalunya.

vilars11
45700824731_05f58562b8_b
unnamed